I Valby Folkebørnehave er vi meget optagede af at følge børnenes spor. Vi tilrettelægger derfor ofte vores og børnenes hverdag ud fra hvad “de fortæller os” og hvad de interesserer sig for. Og det kan ændre sig ud fra hvilken børnegruppe vi har.
Vi er meget optagede af at temaerne i den styrkede læreplan er cirkulere. Det betyder at vi ikke nødvendigvis arbejder temabaseret, men ser temaerne berøre hinanden i alt hvad vi foretager os. I kan læse mere om dette i vores styrkede læreplan.
Da vi er en bybørnehave er vores udearealer begrænsede til en gård, som dog er nyrenoveret og ret hyggelig. Men når man barn eller voksen er nysgerrige på hvad der gemmer sig under træstubbe eller i jorden er vi nødt til at besøge de grønne arealer i nærområdet. Vi har derfor faste turdage hvor vi enten alle går på en fællestur eller tager afsted i mindre grupper. Vi har to store ladcykler som kan bringe os til fjerne hjørner.
Ude i gården forsøger vi at inddrage udelivet i hverdagen. Her kan vi sagtens bringe indendørs pædagogiske aktiviteter med. Der er næsten ingen grænser for hvad man kan bringe med ud.
Når vi er ude i naturen, oplever vi at relationerne vokser på tværs af børnegruppen. Pludselig er det ikke vigtigt om man er dreng eller pige, stor eller lille. Men det der bliver vigtigt er at vi har det sjovt sammen, og at man giver hinanden noget i relationen. Her kan man også få rykket grænser, blive udfordret, og opleve en ny slags mestring, som gør at man tør mere og mere. Vi besøger gerne de samme steder, for genkendelighed skaber en anden ro hos børnene og de udforsker mere og mere, og tør mere og mere. Og kreativiteten og fantasien får frit løb.
Vi vægter også det nære og trygge i vores lille “hus”. Der er også plads til at sidde og lege med lego, lege i vores dukkekrog, sidde og være kreativ med saks, perler og lim, og fordybe sig i puslespil, konstruktionslegetøj og spil. For os er det vigtigt at være tæt på, vejlede og guide og støtte op om leg. Det er meget afgørende for at børnene trives og skaber gode relationer og legekompetencer.
Balloner der har været med til en samling med bevægelse og leg med faldskærmen, bliver bagefter til en leg, som udviklede sig gravide maver, lægepraksis og venteværelser.
Leg i legerummet, kan være far, mor børn, og muligvis også en hund eller kat. Her er der plads og rum til at øve sig i at forhandle i lege, at byde ind og udvikle legene. Legerummet kan også forvandle sig til et rum med forhindringsbane og plads til krop og bevægelse. Det er et rum som stadig er under udvikling da vi drømmer om at der skal bygges huler og andet der kan skabe et godt børnemiljø.
Tiden til næreværet og roen og interaktionen med en voksen er meget vigtig for os. Det giver børnene en tryghed og en stærk tilknytning.
Søndermarken er et sted vi godt kan li at besøge. Der er højt til loftet og masser af natur..lige dér..i børnehøjde. Og så kan vi samtidig tage noget natur med hjem, blive nysgerrig på det, og fordybe os, og samtidig koble værkstedsarbejde og kreative processer til aktiviteten.
j
.